TERVEZÉS

A BIM a jövő tervező eszköze. A jövő már itt van a szomszédban. Miért maradna ki ebből a mérnöki tervezési munka is?

A Building Information Modeling (BIM) – számítógépes építészeti/gépészeti/egyéb szakági modellek – jelen esetünkben a gépészeti szakma jövője, hatékonyabb tervezést, építést és karbantartást, üzemeltetést tesz lehetővé. Az F-TERV-nél, annak érdekében, hogy az építészek munkáját megkönnyítsük, számos tervünket mi már ma is BIM-ben készítünk és bocsájtjuk az adatokat ügyfeleink rendelkezésére.

Megbízásink során megtapasztaltuk, hogy a  BIM-es projektekben a jó minőségű tervekhez elengedhetetlen a hatékony szakági együttműködés. Fontos szerepe van a gördülékeny kommunikációnak, a BIM-es követelmények betartásának és a hozzáértő szakértelemnek. 

A jövőt tervezzük

BIM modellezés

A háromdimenziós tervezés csupán a legelső lépés a BIM felé. Egy beruházás során, már a tervezési szakaszban a naprakész adatbázis felépítése és annak kezelése, fejlesztése a legfontosabb. A modelleket és a mögöttük található adatbázist egyre több területen használható fel. Legyen szó prezentációkról, egyeztetésekről, szimulációkról.

Számos előnye lehet egy magas minőségű BIM modell előállításának. Akár tervezés, vagy felújítás lévő alatt épületekről, akár meglévő épületekről van szó. Az elkészült épület BIM modellje, kiváló adatbázisként szolgál a tervezők munkájához egy épület felújítása során.  Minél komplexebb egy épület, annál nagyobb igény van a modellre. A minőségi BIM modell hatékony segítség is lehet az épület üzemeltetése során. 

Ahhoz, hogy versenyképes tudjon lenni egy gyártó a tervezőirodáknál, belsőépítészeknél, beruházóknál, nagy szüksége van Revit modellekre. Komplex adatokkal felruházott gépészeti modellcsaládokat fejlesztünk megrendelőinknek. Legyen szó egész termékpalettáról, vagy egyedi termékekről, sokrétű megrendelői igényeket tudunk kiszolgálni. 

Pontfelhő & 3D Felmérés

Az épületek, létesítmények gépészeti tervezéséhez szükséges az ott található rendszerek felmérése, ehhez adunk korszerű megoldást a 3D lézer szkenner segítségével.

Meglévő létesítmények pontos felmérésével, majd a felmérés modell alapú dokumentálásával komplex meglévő gépészeti rendszerek digitális másolata hozható létre akár pontfelhő, akár pontfelhőből létrehozott 3D vagy BIM modell formájában.

Szolgáltatásainkkal biztosítjuk, hogy rendelkezésére álljon meglévő létesítmények digitális másolata. Előnyt jelent megbízóinknak a digitális másolat, hiszen egy minőségi alapként szolgálhat továbbtervezési, áttervezési, felújítási munkálatokhoz, vagy adatbázisként szolgálhat üzemeltetési modell megalkotásához is.

Másodpercenként akár több mint 2 millió pont kerül rögzítésre egy pontfelhő formában, aminek köszönhetően a felmért területnek egy rendkívül részletes leképezése jön létre virtuálisan, a pontfelhő feldolgozás elvégézését követően.

A felmért terület a pontfelhő feldolgozás elvégézése után teljesen bejárható, a 360 fokos gömbpanoráma fotóknak, és az egyedi, részben saját fejlesztésű, sebességre és pontsűrűségre optimalizált pontfelhő-nézegetőnek köszönhetően.