Written by ftervadmin on szeptember 24, 2019 in Cikkek

Konvektor csere, Otthon Melege Program 2019

Februárban írják ki az idei Otthon melege program konvektorok cseréjét célzó alprogramját. A régi konvektorok újra cserélése helyett is van támogatható megoldás

Februárban írják ki az idei Otthon melege program konvektorok cseréjét célzó alprogramját. A támogatás legfeljebb az összköltség hatvan százalékát fedezheti, de maximum 750 ezer forintot

Idén 2 milliárd forintos keretösszeggel újraindul az Otthon melege program konvektorcsere alprogramja  jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára. Weingartner Balázs a minisztérium sajtótájékoztatóján közölte, hogy a pályázat a költségek 60 százalékát fedezheti, egy háztartás vagy magánszemély legfeljebb 750 ezer forint támogatást kaphat.

A minisztérium államtitkárának tájékoztatása szerint háztartásonként több konvektor cseréjére is lehet pályázni. Egy készülékre legfeljebb bruttó 96 ezer forint igényelhető, míg tavaly bruttó 150 ezer forint volt az erre fordítható összeg. Az alprogram a cseréhez kapcsolódó beszerelést is támogatja.  A pályázat a korszerű, legalább „A” energiaosztályú, programozható termosztáttal ellátott készülékek beszerzését és beszerelését támogatja. A részletes műszaki kiírásokat a februárban megjelenő pályázat tartalmazza majd. Konvektorcserére legutóbb 2017-ben lehetett pályázni. Akkor villámgyorsan kimerült a rendelkezésre álló keret.

” Alternatív” megoldás a konvektorok cseréjére

A helyiségfűtő berendezések egyik legelterjedtebb formája a konvektor. Magyarországon 3,3 millió készülék üzemel. Ez a szám tízszer nagyobb, mint az európai átlag, így hazánk igazi konvektor nagyhatalomnak számít, de sajnos a készülékek átlagéletkora 20 év körül mozog.

Bár a program a régi konvektor újra cserélését támogatja a kiírás szerint, az előző támogatási időszakban is volt olyan megoldás, amivel sikeresen pályáztak, mégis központi fűtés jellegű rendszert építettek ki otthonukban.

Ezek az úgynevezett mini kazános rendszerek egy kondenzációs kazánból és a hozzátartozó radiátorokból áll. A kazánt könnyedén az egyik konvektor helyére lehet szerelni, hiszen ugyanúgy fali kivezetést kíván mint elődje.
Legnagyobb előnye a fogyasztás 30% körüli csökkenése, amely köszönhető energiatakarékosságának és a programozható szobatermosztátnak. Ezek mellett egyenletes hőérzetet biztosít az egész lakásban. Bár a két változat közül a mini kazán rendszer a drágább, a lakás értékét a fentebb felsorolt tulajdonságai miatt jóval nagyobb mértékben növeli mint az új konvektorok használata.

Részletek hamarosan az http://fterv.hu/ vagy a https://www.facebook.com/fterv/ oldalon.