Written by ftervadmin on január 16, 2021 in Tudástár

MIÉRT VAN SZÜKSÉGÜNK KÖZPONTI SZELLŐZTETŐ RENDSZERRE?

A hővisszanyerős vagy központi szellőztető rendszerek kiépítése kiemelten fontos a jól szigetelt épületek esetében, hiszen a levegő minősége kihat az emberek egészségi állapotára, munkavégző képességére és az általános közérzetükre is. Munkájuk hatékonyabb, teljesítményük jobb lesz a munkahelyen, az iskolában, de akár otthon is. Ahhoz, hogy ne nyitott ablak segítségével szabaduljunk meg a benti elhasznált, párás levegőtől és gazdaságosan, hatékonyan jussunk friss levegőhöz, szellőztető rendszerre van szükségünk.

Költséghatékonyság

Azzal, hogy télen nem ablaknyitással, hanem egy jól megtervezett és kivitelezett hővisszanyerős szellőztetéssel frissítjük a levegőt házunkban, akár 30%-ot is spórolhatunk a fűtésszámlán. A korszerű EC motorok alacsony üzemeltetést tesznek lehetővé, ami fontos, hiszen a gépnek egész nap mennie kell, legalább a legalacsonyabb fokozaton. Ha a kinti hőmérséklet rendkívül alacsony, szükségünk lehet elektromos elő vagy utófűtőre is, de ha a kiválasztott gépünk hatásfoka megfelelő, akkor csak nagyon ritkán kapcsol be ez a funkció, aminek működésével együtt még mindig költséghatékony a rendszer.

Pára

A kiváló hőszigetelésnek és a modern nyílászáróknak köszönhetően jelentős energia megtakarítást érhetünk el a fűtési költségek területén. Ami persze hatalmas előnyt jelent. Azonban az építkezők sok esetben elfelejtkeznek arról, hogy a szigetelés egyben megszünteti a házunk “lélegző képességét”, szinte hermetikusan lezárja épületünket, ami pedig penészesedést, dohosodást, salétromosodást okozhat.

Száraz levegő

De nem csak a párás levegő okozhat gondot, hanem a túl száraz levegő is. A hőszigetelésnek és a téli fűtésnek köszönhetően a beltéri hőmérséklet sokszor magasabb, mint az ideális. E következtében a lakás páratartalma jelentősen lecsökkenhet a téli időszakban ami az emberi szervezetre szintén káros lehet.

Szennyezőanyagok

A szigetelés bent tartja a helyiségben a szennyező anyagokat is, ami szellőztetés nélkül nem tud kijutni és helyébe friss, oxigéndús levegő érkezni. A szennyezőanyagok bejuthatnak akár kintről a nyílászárókon keresztül is, gondoljunk csak a „szomszédra aki mindennel/bármivel tüzel a kályhában”, vagy a szmogra és a porra a nagyvárosban, de a belső anyagokból, szerkezetből is származhatnak. Ez nagyon komoly betegségek forrása is lehet. De a pollenallergiások tavaszi szenvedését is csökkenthetjük ha megfelelő szűrő alkalmazásával legalább otthon vagy a munkahelyén lehet egy kis nyugalma.

Hogyan befolyásolja egészségünket a megfelelő szellőztetés?

Tudta, hogy egy felnőtt ember megközelítőleg 30 kg (kb. 25 000 l) levegőt lélegez be naponta? Észak-Európában az emberek az idejük több, mint 90 százalékát belső térben töltik. Ezek alapján nem csoda, hogy a szellőztető rendszerek beépítése ma már egyre inkább alapkövetelmény, és az egyre szigorodó építésügyi szabványok és előírások sok helyen kötelezővé is teszik használatukat.

MI IS AZ A HŐVISSZANYERŐS SZELLŐZTETÉS?

A hővisszanyerős szellőztető rendszer tulajdonképpen az épület tüdeje. Eltávolítja az elhasznált levegőt, és helyébe átszűrt, friss, felmelegített levegőt fúj be. Egy jól szigetelt épületben, kiemelten fontos a megfelelő szellőztetés.

Hővisszanyerős szellőztető működése télen

A friss, száraz hideg levegő kintről áramlik a hővisszanyerő gépbe. A gépben elhelyezett hőcserélőn áthalad, az áthaladás során felmelegszik. A felmelegítésről a szomszédos kis légcsatornákon ellenkező irányba haladó meleg, bentről érkező levegő gondoskodik, ami eközben lehűl. A felmelegedett levegőt a lakótérbe juttatja a gép befújó ventilátora. A gépből kilépő lehűlt, párás, rossz levegőre már nincs szükség, az az épületen kívülre jut. A rossz levegő és a friss levegő sosem keveredik egymással, közöttük csak hőcsere történik!

Hővisszanyerő működése nyáron

A meleg, párás, friss levegő kintről áramlik a hővisszanyerő gépbe. A meleg levegő a gépben elhelyezett hőcserélőn áthalad, az áthaladás során lehűl (hiszen bentről hűvösebb levegőt szív el a gép). A lehűlt levegőt a lakótérbe juttatja a gép befújó ventilátora. A gépből kilépő meleg, párás, rossz levegőre már nincs szükség, az az épületen kívülre jut.

Működés nyáron a bypass ág nyitásával

A nyári időszakban elképzelhető olyan helyzet amikor a külső levegő hűvösebb mint a lakás hőmérséklete (pl. nyári este). Ekkor a lakásból elszívott levegő nem megy át a hőcserélőn, hanem azt megkerüli (bypass), és közvetlen kidobásra kerül. Hőcsere nem jön létre, a friss külső levegő közvetlen a szobába jut. Ez a működési mód valójában egy automatikus ablaknyitás. E funkció nem minden gépbe van beépítve, és szabályozásának módja is eltérő.

Entalpiás hővisszanyerős szellőztetők

Az ilyen gépek többet is tudnak, és ez a többlet tudás a hőcserén felül a pára cseréje. A hő mindig a melegebb irányból áramlik a hidegebb irányba. A pára hasonlóan viselkedik. A pára mindig a szárazabb irányba igyekszik. A polimer membrános entalpia hőcserélők képesek arra, hogy a párarészecskéket még légnemű halmazállapotban átvezessék a hőcserélő falán. Az eredmény: téli párásítás a lakásban keletkezett pára egy részének a visszanyerésével. Ez nagyon fontos, mert így nem szárad ki a lakás belső levegője, ami egyébként gyakori panasz a normál (nem entalpiás) gépet használóknál. Bónuszként – ha bizonyos körülmények fennállnak –  a fülledt nyári levegő páratartalma is csökkenthető az entalpia hőcserélővel.

BEÉPÍTHETŐ UTÓLAG IS, VAGY CSAK ÚJ ÉPÍTÉSŰ HÁZBA?

Az építkezés előtt állók abban az előnyös helyzetben vannak, hogy ha előre tudják mit szeretnének a házukba gépészetileg, gondos tervezéssel szinte bármi megvalósítható számukra. Azonban sokszor elhangzó kérdés az utólagos beépíthetőség. A válasz pedig igen, ha a megrendelő elég szerencsés vagy éppen kompromisszumkész. Felújítás előtt érdemes végig gondolni, hogy akar e szellőztető rendszert, és ehhez mérten alakítani a munkálatokat. Például 15 cm álmennyezet már elég lehet a rendszer kiépítéséhez, már „csak” a gépnek és az elosztódobozoknak kell megfelelő helyet találni. Vagy földszintes, beépítetlen tetőtérben is kialakítható a rendszer, ha megfelelően szigeteljük. Sok esetben van megoldás, érdemes szakember segítségét kérni az ügyben. 

LÉPJEN KAPCSOLATBA VELÜNK AZ OLDALUNKON, A KALKULÁCIÓ RÉSZT KITÖLTVE, ÉS TUDJA MEG, HOGY VAN E RÁ MÓD, HOGY ÖN IS SZERT TEHESSEN EGY KÖZPONTI HŐVISSZANYERŐS SZELLŐZTETŐ RENDSZERRE.