info@fterv.hu
 • F-TERV ÉPÜLETGÉPÉSZET KFT.

  4029 Debrecen, Eötvös u. 37. 3/2.

 • Telefon

  +36-30-218-6977

 • E-mail

  info@fterv.hu

 • F-TERV ÉPÜLETGÉPÉSZET KFT.

  4029 Debrecen, Eötvös u. 37. 3/2.

 • Telefon

  +36-30-218-6977

 • E-mail

  info@fterv.hu

[vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FŰTÉS” color=”custom” border_width=”2″ css_animation=”fadeInLeft” accent_color=”#007f1e”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1594037937373{margin-top: 10px !important;}”][vc_column_text css_animation=”fadeInRight”]

MIÉRT FONTOS FŰTÉS TERVET KÉSZÍTENI?

A központi fűtés terv készítésének igen is nagy létjogosultsága van napjainkban is, hiszen ahogy halad előre az idő, ugyan olyan gyors tempóban fejlődik a technika a fűtési rendszereknél is. A fűtési rendszerek egyre bonyolultabbak és igénylik a hozzáértő szaktudást is. A fűtés tervezésénél lesz igazán létjogosultsága a beruházási költségek optimalizálásának, illetve minél energia takarékosabb rendszereket kialakítani az Európai Unió energetikai céljaival összhangban.

A 2021.01.01-től szigorodó energetikai (7/2006. (V. 24.) TNM) rendelet miatt, már a tervezési fázisban át kell gondolni az épületgépészeti rendszerek energiahordozóinak felhasználási koncepcióját. Ebből következik, hogy szinte már megkerülhetetlen a megújuló energiaforrást tartalmazó fűtési rendszer kialakítása, új építésű épületek esetén.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column css=”.vc_custom_1593799075529{margin-top: 10px !important;}”][vc_separator color=”custom” border_width=”2″ css_animation=”fadeInLeft” accent_color=”#007f1e”][vc_column_text css_animation=”fadeInRight”]

TERVEZÉS

.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1593798893143{margin-top: 10px !important;}”][vc_separator color=”custom” border_width=”2″ css_animation=”fadeInLeft” accent_color=”#007f1e”][vc_column_text css_animation=”fadeInRight”]

NÉZZE MEG, MIT TARTALMAZ A KIVITELI TERV!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_hoverbox image=”988″ primary_title=”TOVÁBB” primary_title_font_container=”font_size:32|color:%23007dc6|line_height:0″ primary_title_use_theme_fonts=”yes” hover_title=”KATTINTSON ÉS NÉZZE MEG MIT TARTALMAZ EGY KIVITELI TERV” hover_title_use_theme_fonts=”yes” hover_title_css_animation=”bounceIn” hover_background_color=”custom” hover_btn_title=”TOVÁBB” hover_btn_style=”flat” hover_btn_css_animation=”bounceInDown” css_animation=”bounceIn” use_custom_fonts_primary_title=”true” use_custom_fonts_hover_title=”true” hover_add_button=”true” hover_title_link=”url:http%3A%2F%2Ffterv.hu%2Fszakag%2Ffutes%2Ffutesi-terv-tartalma%2F|title:N%C3%A9zz%C3%BCk||” hover_btn_link=”url:http%3A%2F%2Ffterv.hu%2Fszakag%2Ffutes%2Ffutesi-terv-tartalma%2F|title:N%C3%A9zz%C3%BCk|target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1594380362632{background-position: 0 0 !important;background-repeat: no-repeat !important;}”][/vc_hoverbox][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1593798893143{margin-top: 10px !important;}”][vc_separator color=”custom” border_width=”2″ css_animation=”fadeInLeft” accent_color=”#007f1e”][vc_column_text css_animation=”fadeInRight”]

FŰTÉSI RENDSZEREK CSOPORTOSÍTÁSA A HŐTERMELŐ SZERINT

Fűtési rendszerek megítélésének fő szempontja, annak gazdaságossága és szennyezőanyag kibocsátása, ezt pedig alapvetően a hőtermelő határozza meg. Hőtermelőnek nevezzük a fűtési rendszerek azon elemeit, melyek a hőleadó egységek részére előállítják a fűtéshez szükséges hőenergiát. Ilyen hőtermelő egység lehet a hőszivattyú, a kondenzációs gázkazán, a szilárd tüzelésű kazán és akár a vízteres kandalló is.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”fadeInRight”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text css_animation=”fadeInRight”]

HŐSZIVATTYÚS FŰTÉSI RENDSZER 

A hőszivattyús fűtési rendszerek működési alapelve körül veszi a mindennapi életterünket is, még ha nem is tudunk róla, pedig az alapelv a háztartásokban használatos hűtőszekrényével azonos.

A hőszivattyú olyan berendezés, mely arra szolgál, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt vonjon ki és azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítsa. Hőszivattyús fűtési rendszereknél ezt a leadott hőt használjuk fel fűtési célra, vagy pl. melegvíz előállítására. A fűtésrendszer működése során elektromos áramot használ fel.

Számos előnye van a megfelelően telepített hőszivattyús fűtésrendszernek, alacsony üzemeltetési költségek mellett magas komfortot biztosít, mivel a hűtési feladatokat is képes ellátni.

Idehaza leggyakrabban levegő-víz rendszerű hőszivattyú berendezéseket alkalmazunk, ahol a berendezés a környezeti levegő hőjét adja át az épület víz közegű fűtési rendszerének.

A levegő-víz hőszivattyús fűtési rendszer tervezésénél törekedni kell, hogy a kültéri egység ne zavarja a saját és mások életterét, továbbá a lehető legalacsonyabb fűtővíz hőmérséklet beállítására, ugyanis a hőszivattyú hatásfoka annál magasabb, minél kisebb hőmérséklet különbséget kell létrehoznia a külső levegő hőmérsékletéhez képest. Emiatt a hőleadók méretét/felületét is úgy tervezzük meg, hogy alacsony hőmérsékletű fűtőközeg esetén is elegendő teljesítményt biztosítsanak.

.

[/vc_column_text][vc_column_text]A HŐTERMELŐ BERENDEZÉS MÉRETEZÉSÉRŐL BŐVEBBEN, ITT OLVASHAT  KATTINTSON[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

KONDENZÁCIÓS GÁZKAZÁN

Az érvényben lévő (813/2013/EU rendelet) európai energetikai előírások következtében a tavalyi évtől kizárólag zárt égésterű kondenzációs gázkazánt lehet terveztetni új épület és meglévő átalakítása esetén is.

A kondenzációs technológia lényege, hogy az eltávozó égéstermékben, füstben maradt hőenergiát még egyszer „kinyerjük”. Ennek eredményeként egy sokkal kevésbé környezetszennyező füst kerül a levegőbe, és ugyanazt a hőmennyiséget kevesebb gáz felhasználásával érhetjük el. Lényegében kevesebbet fogyaszt a készülék, így kevesebb gázszámlát fizetünk. Akkor a legjobb a fogyasztása, ha alacsonyabb hőmérsékletű hőleadó rendszert üzemeltetünk vele, mint például a falfűtés vagy padlófűtés.

Kondenzációs gázkazánnal működő fűtési rendszer tervezésénél törekszünk a lehető legalacsonyabb fűtővíz hőmérséklet beállítására. Ezért a fűtés tervezés során a hőleadók méretét/felületét is úgy választjuk ki, hogy alacsony hőmérsékletű fűtőközeg esetén is elegendő teljesítményt biztosítsanak számunkra.

[/vc_column_text][vc_column_text]

SZILÁRDTÜZELÉSŰ KAZÁNOK

A szilárd tüzelésű kazán rendszerek nagyon egyszerű kialakításúak is lehetnek, de üzemeltetésük emberi beavatkozást igényel. Léteznek olyan szilárd tüzelésű fűtési rendszerek, melyek automatizáltsága szinte megegyezik egy gázkazános rendszerével, ezek igen összetettek, emiatt fontos az épületgépész tervezővel a konzultáció. A szilárdtüzelésű kazán telepítésekor körültekintőnek kell lenni a tüzelőanyag tárolás, a tűzveszély, és egyéb szükséges gépészeti berendezések, pl. puffertároló helyigénye miatt.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1593798893143{margin-top: 10px !important;}”][vc_separator color=”custom” border_width=”2″ css_animation=”fadeInLeft” accent_color=”#007f1e”][vc_column_text css_animation=”fadeInRight”]

FŰTÉSI RENDSZEREK CSOPORTOSÍTÁSA A HŐLEADÓ SZERINT

Hőleadónak nevezzük a fűtés rendszer azon elemét, mely a hőtermelő egység által megtermelt hőt közvetíti a fűtendő helyiségbe. Ilyen hőleadó – “fűtőtest” lehet például a radiátor, konvektor, fan-coil, de hatékony hőleadó felületfűtési rendszer lehet a falfűtés, mennyezetfűtés és a padlófűtés is.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”fadeInRight”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text css_animation=”fadeInRight”]

RADIÁTOROS FŰTÉSI RENDSZER

A mai napig a leggyakrabban használt/ismert fűtésfajta a hőleadók típusa szerint a radiátoros fűtési rendszer, amely központi melegvíz fűtések közé sorolható. Alkalmazható többféle hőtermelővel is, akár magas hőfoklépcsővel gáz- vagy más fosszilis energiahordozóval működtetett kazánnal, vagy alacsony hőmérsékleten kondenzációs kazánnal, de akár hőszivattyúval is működhet. A radiátorok 80-90 %-ban konvekciós hőáramlással adják le a hőt a fűtendő helyiségnek. Ügyelni kell a fűtőtestek elhelyezésére a helyiségben, mert a konvekciós hőátadás miatt légáramlás alakul ki. A radiátorokat lehetőleg a külső falhoz, az ablakok alá kell helyezni, ugyanis így optimális a helyiségben a hőmérséklet eloszlás.

A radiátorokat termosztatikus radiátorszeleppel felszerelve a helyiségek hőmérsékletét külön-külön tudjuk szabályozni.

[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1595863919010{margin-top: 10px !important;}”]NÉZZÜK MEG, MIT IS JELENT PONTOSAN A RADIÁTOR MÉRETEZÉS   KATTINTSON[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

FELÜLET FŰTÉSI RENDSZEREK

Hőérzeti szempontból a legkomfortosabb a sugárzó hőleadás, melyet a felületfűtési rendszerekkel lehet a legjobban megvalósítani.

A határoló szerkezettel egybeépített sugárzó fűtés esetén a határoló szerkezet szerint megkülönböztetünk:

 • mennyezetfűtéseket,
 • falfűtéseket,
 • padlófűtéseket

Mindhárom felületfűtés típus közös jellemzője, hogy mivel az alacsony hőmérsékletű hőhordozó közeg átmelegíti az egész szerkezetet, a fűtés hőtehetetlensége nagy lesz, és ezzel nehezen szabályozhatóvá válik.

A sugárzó fűtések általános előnyein túl meg kell említeni, hogy felületfűtések nyáron átalakítás nélkül alkalmazhatók hűtésre is. Hátrányuk azonban, hogy a csőkígyókban kialakuló egyenetlen hőmérséklet-eloszlás miatt fokozottan oda kell figyelni a dilatációra, mennyezet és falhűtésnél pedig ügyelni kell a harmatponti hőmérséklet elkerülésére.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”fadeInRight”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text css_animation=”fadeInRight”]

FAN-COIL FŰTÉS

A fan-coil berendezés hőcserélőből és hozzátartozó ventilátorból áll. Létezik parapet-, oldalfali-, álmennyezetbe építhető- és légcsatornázható kivitelben. A beltéri egységeknél biztosítani kell a hűtési üzemmódban a levegőből lecsapódó kondenzátum elvezetését a hőcserélőtől.

Fan-coilok esetén a szükséges fűtési és/vagy hűtési energia előállítása központilag történik, a hőtermelőt (pl. kazán, hőszivattyú) és hűtőgépet (pl. folyadékhűtő, hőszivattyú) víz közegű csővezetékhálózat köti össze a helyiségek beltéri egységeivel. Általában irodaépületekben, lakóházakban alkalmazzák, de létezik ipari, légcsatornázható kivitel is, amelyek nagy belmagasságú helyiségekben történő alkalmazásra terveztek.

A fan-col fűtés hátránya, hogy a ventilátor hangja zavaró lehet lakóterekben, főleg éjszaka. Gyakran keverik a VRV/VRF rendszerekkel, de lényeges különbség a rendszerek között, hogy a közvetítő közeg az utóbbi esetben gáz.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

LÉG FŰTÉSES RENDSZEREK

A légfűtést gyakran alkalmazznak nagy terek, így sportcsarnokok/raktárak fűtésére is. Alkalmazhatók direkt- és indirekt fűtésű rendszerek, egyedi és központi légfűtések is.

A légfűtéseket a gazdaságosság, gyors reagálóképesség, szellőztetési lehetőség, rövid felfűtési idő és sokoldalú beavatkozási lehetőség (levegőszűrés, légnedvesítés, páramentesítés, léghűtés stb.) jellemzi.

A légfűtési rendszereket leggyakrabban ipari területen, valamint nyilvános intézményekben (sportcsarnokokban, templomokban stb.) építik be.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1593798893143{margin-top: 10px !important;}”][vc_separator color=”custom” border_width=”2″ css_animation=”fadeInLeft” accent_color=”#007f1e”][vc_column_text css_animation=”fadeInRight”]

ÍRJON NEKÜNK

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css_animation=”fadeInRight”]

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

2015 Fterv Épületgépészet Kft. © Minden jog fenntartva!