• F-TERV ÉPÜLEGÉPÉSZET KFT.

  Debrecen

 • Tel.: +36302186977

 • E-Mail

  ftervkft@gmail.com

 • F-TERV ÉPÜLEGÉPÉSZET KFT.

  Debrecen

 • Tel.: +36302186977

 • E-Mail

  ftervkft@gmail.com

A FŰTÉS TERV TARTALMA

ÖSSZEGEZVE

A központi fűtési terv minden olyan információt tartalmaz, ami egy professzionális kivitelezéshez szükséges. A terv dokumentáció egy adott feladattól függően változhat, de általánosságban az alábbi részekből áll:

HŐVESZTESÉG, HŐSZÜKSÉGLET SZÁMÍTÁS

A hőveszteség a helyiségből, illetve az épületből a környezetbe transzmissziós és konvektív úton távozó energiaáram. A hőszükséglet az a (energiaáram) teljesítmény, amelyet méretezési feltételek mellett a fűtőberendezéssel a helyiségbe/épületbe kell juttatni ahhoz, hogy ott az előírt kellemes belső hőmérséklet kialakuljon. Beszélhetünk egy épület vagy egyes helyiségek hőszükségletéről. Mértékegysége watt [W]. A kapott eredményt feltudjuk használni a hőtermelő (pl. hőszivattyú) és hőleadók kiválasztásához.

#FONTOS LEHET: Ha fűtéskorszerűsítést tervez, ezért kazánt vagy radiátort cserél, akkor érdemes elvégeztetnie a hőveszteség, hőszükséglet számítást, így elkerülheti az alul- vagy túl méretezett berendezéseket, így pénzt takaríthat meg.

A SZÁMÍTÁST VÉGEZTESSE EL KOLLÉGÁINKKAL ITT  

HŐTERMELŐ BERENDEZÉS MÉRETEZÉSE

A hőtermelő berendezés teljesítményét az épület hővesztesége alapján kell megválasztani. Ha a használati melegvíz termelés is ugyanarról a berendezésről történik, a fogyasztási helyek függvényében kell számolni a szükséges teljesítményt. Ilyenkor beszélünk pl. kombi rendszerről.

A legkorszerűbb berendezések lehetnek a kondenzációs gázkazánok, a hőszivattyúk a szilárd tüzelésű kazánok és a vízteres kandallók is.

A túlméretezett berendezés működése kevésbé gazdaságos. Figyelni kell arra, hogy a hőtermelő névleges teljesítménye ne legyen nagyobb a lakás hőigényénél. Továbbá arra is ügyelni kell, hogy a hőtermelő minimális teljesítménye ne legyen nagyobb, mint a ház hőigénye enyhébb időben, mert ebben az esetben a hőtermelő az átmeneti időszakban nem tud folyamatos üzemmódban működni (ki-be kapcsolgat).

A HŐTERMELŐ BERENDEZÉS MÉRETEZÉSÉRŐL BŐVEBBEN, ITT OLVASHAT KATTINTSON

RADIÁTOR MÉRETEZÉS

A radiátorok  és a hőleadók megfelelő méretezése nagyon fontos a rendszer optimális hatásfokú üzemelése szempontjából. Terveztesse meg mérnökeinkkel a saját ingatlanában a fűtési rendszerét,hiszen az igényeihez pontosan kialakított rendszerrel a többszörösét takaríthatja meg, mint amit  kifizetne tervezési díj ként. Ha részletesen tájékozódik a témáról weboldalunkon, be fogja látni, hogy megéri a tervezés.

kondenzációs kazánok akkor üzemelhetnek kondenzációs módban, ha az előre menő vízhőmérséklet 55 [°C] alatt marad. Az így elérhető hatékonyság többlet a hagyományos kazánnal szemben 11 [%]. A radiátorok méretezése ennek megfelelően kell hogy történjen. A legalkalmasabb típusok erre a lapradiátorok vagy lemezradiátorok.

NÉZZÜK MEG, MIT IS JELENT PONTOSAN A RADIÁTOR MÉRETEZÉS KATTINTSON

KAPCSOLÁSI RAJZ

Az alábbi fűtési rendszer bekötési, kapcsolási rajzok elméleti sémák, mintaként szolgálnak a gépészeti elemek alkalmazásához. A fűtési rendszerek bekötési rajzai elengedhetetlenek egy kiviteli terv leadásához. A kapcsolási rajz szinte első a sorban, amit elővesznek a kivitelezők a rendszer szerelésekor. A fűtési terv “lelke”, ezért is nagyon fontos, hogy egy átlátható, szakemberek által jól értelmezhető rajz készüljön a megvalósulandó, vagy akár meglévő állapotról.

HIDRAULIKAI MÉRETEZÉS

A rendszerek hidraulikai méretezése egyre inkább előtérbe kerül, mert csak jól méretezett, jól beszabályozott rendszerrel biztosítható az egyes elemek optimális működése.

A hidraulikai méretezés során feladatunk, hogy új rendszernél az egyes szakaszok csőméretét megválasszuk, de a végső cél a beszabályozási értékek meghatározása.

A mai korszerű csővezetéki rendszerek más szerelési technológiát tesznek lehetővé. Addig, amíg az acél vezetékekkel alapvetően falon kívüli szerelés valósítható meg, a mai rendszereknél a lakásokon belüli csatlakozó vezetékek többnyire a padlóba kerülnek.

A magasabb energiaárak miatt olyan rendszerekre kell törekedni, amelyeknél az egyes lakások, vagy önálló tulajdonú egységek energiafogyasztása mérhető. A korábban gyakori sok felszállós (szakmai zsargonban: strangos) rendszerek ezzel megszűntek, mert lakásonként önálló csatlakozásra kell törekedni, hogy a hőmennyiségmérő beépíthető legyen.

TÉTELES KÖLTSÉGVETÉS

A kiviteli terv tartalma a tételes költségvetés is. A tételes költségvetést készíteni a tervező kolléga általában a kiviteli tervek elkészülte után szokta. Azonban bevett szokás főleg pályázatos munkáknál, hogy előbb készül el a költségvetés a pályázat miatt, s ha nyer a pályázat, akkor kerül elkészítésre a kiviteli terv. A tervező kolléga ilyenkor, papírra veti az elképzeléseit és összerakja a rendszert, hogy költségelhető legyen. A költsévetéseinket  TERC-ETALON programrendszerrel végezzük. Már meglévő terveket is “beköltségelünk”, ha igény van rá, kivitelezőknek, ajánlat adóknak.

MŰSZAKI LEÍRÁS

A műszaki leírás a terv egyik legfontosabb része, ezért azt mindig körültekintően, s a feladat sajátosságainak figyelembevételével kell elkészíteni. A műszaki leírással sok helyen, például az engedélyezés és a kivitelezés során is találkozik a mérnök, ezért a műszaki leírás tartalmi és formai követelményeinek ismerete, minden mérnök számára fontos.

A műszaki leírásban foglaljuk össze a terv minden lényeges adatát, vagyis a kiindulási adatokat, a természeti adottságokat, a tervezési elveket, a méretezési módszereket, a választott műszaki megoldásokat, illetve a megtervezett létesítményeket és azok főbb jellemzőit, a (szakhatósági) egyeztetések eredményeit, továbbá kiviteli tervek esetén, a kivitelezésnél megkövetelt szabályokat. A műszaki leírásban adjuk meg a rajzi munkarészek szöveges ismertetését, és mindazokat a tudnivalókat, melyek a terv-mellékletekből közvetlenül nem olvashatók le, ezért tehát terv minden mellékletére hivatkozni kell a műszaki leírásban.

KÉRJEN AJÁNLATOT

A kollégáink azért dolgoznak, hogy Önnek a megfelelő fűtési rendszer épüljön be a családi házába, irodájába vagy akár ipari területre is.
[contact-form-7 404 "Nem található"]
2019 Fterv Épületgépészet Kft. © Minden jog fenntartva!