• F-TERV ÉPÜLEGÉPÉSZET KFT.

  Debrecen

 • Tel.: +36302186977

 • E-Mail

  ftervkft@gmail.com

 • F-TERV ÉPÜLEGÉPÉSZET KFT.

  Debrecen

 • Tel.: +36302186977

 • E-Mail

  ftervkft@gmail.com

HŐVESZTESÉG, HŐSZÜKSÉGLET SZÁMÍTÁS

A HŐTECHNIKAI SZÁMÍTÁSOK SZEREPE

Az épületrészeknek megfelelő hőtechnikai felépítése és kivitelezése elengedhetetlen ahhoz, hogy a bent tartózkodók számára hőtechnikai szempontból komfortos környezet legyen biztosítva.

Érzékeny terület a komfort, ami nem elhanyagolható szempont, hiszen egy szubjektív területről beszélünk. Nincs két egyforma ember, tapasztalható, hogy ahol az egyik ember jól érzi magát az adott belső térben, ott a másik ember lehet, hogy diszkomfortosan érzi magát.

A belső környezet minőségét, komfort teret befolyásoló fontosabb tényezőket az jobboldali ábra foglalja össze a átláthatóbban.

A BELSŐ KÖRNYEZET MINŐSÉGÉRŐL RÉSZLETESEBBEN ITT OLVASHAT   KATTINTSON

ADOTT ÉPÜLET HŐSZÜKSÉGLETÉNEK MEGHATÁROZÁSA

Ahhoz, hogy pontosan eltudjuk végezni a számításokat és megfelelő értékeket kapjunk a fűtésünk és hűtésünk méretezésekor, ismernünk kell az épületünk helyiségeinek funkcióját, rendeltetését. Ezek mellet szükséges ismernünk az épület tájolását, elhelyezkedését és határoló szerkezeteinek felépítését. Tehát, egy épület hővesztesége a határoló felületek nagyságától (m²), a határoló felületek hőátbocsátási tényezőjétől (hőszigeteltségétől), valamint a külső és belső hőmérsékletek különbségétől (ºC) függ. (A hőveszteséget sem a radiátor-, sem a kazán-, sem a termosztát típusa nem befolyásolja, kizárólag az épületszerkezetek és a külső-belső hőfokok közötti különbség határozza meg). 

KÜLSŐ HŐMÉRSÉKLETEK

Támpontod ad az MSZ 04-140-3-87 szabvány, amely a külső méretezési hőmérsékletet adja meg, ami igaz 2012-ben visszavonásra került, de új irányelv azóta sem készült. Figyelembe vehető, hogy 1987-es rögzített adatokra, hatással volt a globális hőmérsékletnövekedés, ezért méretezési külső hőmérséklet lehet kevesebb is, ami jelen esetben (-10,6) [°C] külső méretezési hőmérsékletet jelent a -15 [°C] -hoz képest.

BELSŐ HŐMÉRSÉKLETEK

A második lépésként az épületet alkotó helyiségek sajátos belső méretezési hőmérsékleteinek a rögzítése a feladat.

Téli méretezési külső hőmérséklet Magyarországon.
A téli méretezési külső hőmérséklet Magyarországon

A helyiségek belső méretezési hőmérsékletének megválasztása különböző szabványok szerint történhet ahhoz, hogy a lehető legjobb belső komfort minőséget érjük el. Ennek érdekében a 7/2006 TNM. RENDELET–ben leírtakat kell figyelembe venni. A TNM rendelet operatív hőmérsékletet irányoz elő belső hőmérsékletnek követelményként. A méretező programok általában a belső levegő hőmérséklettel számolnak.  A méretezés során a belső levegő hőmérséklete és az operatív hőmérséklet közötti különbség nem számottevő, ha a Celsius skálán mért értékeik közötti eltérés kisebb, mint 5 [%] és a tér rendeltetése nem okoz eltérő légnedvességet és légmozgást. Az egyes helyiségek esetében felmerülhet a szabványtól eltérő értékek megállapítása. Ilyen eset lehet például megrendelői kérés, hogy a rendelettől eltérve melegebb, vagy hidegebb belsőhőmérsékletű tereket kívánnak kialakítani.

A hőszükségletet általánosan 18-24 [°C] közötti szobai hőmérsékletre méretezik. A közlekedőkben alacsonyabb, a hálószobákban közepes, a nappali és dolgozó szobában magasabb hőmérséklettel számolhatunk. Ha a helyiségben sok ablak, vagy külső tér felé néző fal van, akkor ahhoz, hogy a hőérzetünk ugyanolyan komfortos maradjon, a tervezett léghőmérsékletet növelni kell, a felületek” hidegsugárzása” miatt. Ha alacsonyabb belső hőfokkal is megelégszünk, akkor kisebb lesz a hőveszteség, így  már 1 [°C] csökkentéssel is 5-6 [%] energiát takaríthatunk meg éves szinten.

KAPOTT HŐSZÜKSÉGLET FELHASZNÁLÁSA A MÉRETEZÉSHEZ

Hőszükséglet radiátor méretezéséhez: A helyiségenkénti hőszükségletet meghatározásnak nagy előnye, hogy a hőleadók mérete minden szobában/helyiségben pontosan meghatározható. Ha radiátoros kialakításunk van, akkor a számítások alapján épp a szükséges és elégséges méretű fűtőtest választható ki, elkerülve a alul- illetve túlméretezést.

NÉZZÜK MEG, MIT IS JELENT PONTOSAN A RADIÁTOR MÉRETEZÉS   KATTINTSON


Hőtermelőhöz: A hőszükséglet az az energiaáram, amelyet az épületbe be kell juttatni ahhoz, hogy a kívánt belső hőmérséklet fennálljon. Ha gázzal fűtünk, akkor a kazán teljesítményét úgy kell megválasztani, hogy az éppen meghaladja a kalkulált hőszükségletet.

HA HÁZTARTÁSI HASZNÁLATI MELEGVIZET (HMV) IS TERMEL A KÉSZÜLÉK, AKKOR ISMERKEDJEN RÉSZLETESEBBEN A “KOMBI” KÉSZÜLÉK TUDNIVALÓIVAL ITT   KATTINTSON, ILLETVE ÁLTALÁNOSSÁGBAN A MÉRETEZÉS MÓDSZEREIVEL PEDIG ITT KATTINTSON

KÉRJEN AJÁNLATOT

Végeztesse el kollégáinkkal az ingatlana hőszükséglet, hőterhelés számítását. Tudja meg milyen energetikai besorolású leendő, vagy tervezett épülete.

[contact-form-7 404 "Nem található"]
2019 Fterv Épületgépészet Kft. © Minden jog fenntartva!