• F-TERV ÉPÜLEGÉPÉSZET KFT.

  Debrecen

 • Tel.: +36302186977

 • E-Mail

  ftervkft@gmail.com

 • F-TERV ÉPÜLEGÉPÉSZET KFT.

  Debrecen

 • Tel.: +36302186977

 • E-Mail

  ftervkft@gmail.com

BELSŐ KÖRNYEZET MINŐSÉGE

A belső terekben létrejött komfort és emberi hőérzet három nagy csoportra bontható tényezőktől függ. Ezek a fizikai tényezők, az emberi igények és az úgy nevezett adaptív jellemzők.

A fizikai tényezők alatt azokat a jellemzőket értjük, melyek, hagyományos módon is mérhetők. Ezek a teljesség igénye nélkül a léghőmérséklet, illetve annak térbeli rétegződése és eloszlása, továbbá a levegő relatív nedvesség-tartalma és áramlási sebessége. De ide sorolhatjuk még a levegő vízgőztartalmának parciális nyomását, az épülethatároló szerkezetek közepes sugárzási hőmérsékletét, az emberi tevékenység során fejlődő metabolikus hőt, valamint nem utolsó sorban a zajosságot is.

A második fontos nagy csoport a fizikai tényezők mellett maga az ember. Az ember komfortigényét befolyásolja a kor, a nem, a kultúra és életvitel függvénye. Továbbá, az ember komfortigénye pszichológiai és egészségi állapotától és a végzett tevékenységétől és annak intenzitásától is függ.

A harmadik elkülöníthető csoport az adaptív tényezők. Ebbe a csoportba tartozik az aktivitás, a ruházat szigetelő képessége, a fogyasztás vagy a szociális helyzet.

A megkülönböztetett tényezőket nagyrészt befolyásolhatjuk az épületgépészeti rendszerekkel. Ahhoz, hogy minél szélesebb körben kiszolgáljuk az egyének komfort igényeit, segítségünkre van a PMV-PPD diagram. A hőegyensúlyi egyenlet alapján Fanger[1] kidolgozta a várható hőérzeti érték (PMV)[2] és a hőérzettel várhatóan elégedetlenek százalékos arányára (PPD)[3] vonatkozó összefüggéseket. Ezeknek az elégedetlen személyeknek az eloszlását szemlélteti a következő ábra.

[1] P. O. FANGER: Thermal Comfort. Analysis and Applications in Environmental Engineering, Danish technical Press, Copenhagen, 1970.

[2] PMV: Predicted Mean Vote

[3] PPD: Predicted Percentage of Dissatisfied

A továbbiakban látható, hogy a diagramnak minimuma van, PMV=0 mellett. Ez a minimum 5 [%] és azt fejezi ki, hogy mindig lesz olyan egyén, aki diszkomfortosan érzi magát egy zárt térben. Viszont az épületgépészeti rendszerek beavatkozásával kialakítható, hogy a benntartózkodók 95 [%]-a hőérzeti szempontból elégedett legyen mikroklímával.

Ezeket a fontos tényezőket kell figyelembe venni, hogy minél komfortosabb belsőkörnyezetet alakítsunk ki az épületben, szemelőt tartva a gazdaságosságot és a környezettudatosságot.

A KOMFORTOS ÉPÜLETGÉPÉSZETI KIALAKÍTÁSHOZ KÉRJEN AJÁNLATOT TŐLÜNK

[contact-form-7 404 "Nem található"]
2019 Fterv Épületgépészet Kft. © Minden jog fenntartva!