info@fterv.hu
 • F-TERV ÉPÜLETGÉPÉSZET KFT.

  4029 Debrecen, Eötvös u. 37. 3/2.

 • Telefon

  +36-30-218-6977

 • E-mail

  info@fterv.hu

 • F-TERV ÉPÜLETGÉPÉSZET KFT.

  4029 Debrecen, Eötvös u. 37. 3/2.

 • Telefon

  +36-30-218-6977

 • E-mail

  info@fterv.hu

[vc_row][vc_column css_animation=”fadeInLeft”][vc_text_separator title=”KONDENZÁCIÓS GÁZKAZÁN” color=”custom” border_width=”2″ accent_color=”#007f1e”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css_animation=”fadeInRight”][vc_column_text]

A GÁZKAZÁN FŰTÉS ELŐNYEI

A gázkazános fűtés a fűtési rendszerek legelterjedtebb típusa. A kazánban megtermelt melegvizet egy szivattyú juttatja a hőleadóba, majd megtörténik a hőleadás, ezután a víz visszaáramlik a kazánba, és a folyamat kezdődik elölről. A hőtermelő berendezések egyik típusa csak fűtésre dolgozik, a kombi rendszerű készülékek a használati melegvizet is előállítják.

 • Magasabb hatásfokú, mint a helyiségfűtés, a megtakarítás a konvektoros rendszerekhez képest 10 és 50 [%] közötti. Általános összefüggés, hogy minél nagyobb alapterületű a lakás, annál gazdaságosabb és jobb hatásfokú a kazános fűtési rendszer.
 • Használati melegvíz előállításra is gazdaságosan használható, ha kombi készüléket alkalmazunk. Mivel az ilyen berendezések átfolyós üzeműek, így nincs tárolási veszteség – szemben például egy villanybojlerrel, vagy egy indirekt tárolóval. A melegvíz folyamatosan rendelkezésre áll, nem fogy el, és ha megfelelően méretezett a készülék teljesítménye, akkor több felhasználási helyen egyszerre biztosítja az ellátást (pl. fürdőszoba és konyha).
 • Biztonságos. Ha zárt égésterű (turbós vagy kondenzációs) fűtőkészüléket választunk, az égéstermék visszaáramlása nem lehetséges, így szén-monoxid mérgezés sem fordulhat elő.
 • Üzembiztos. Megfelelően elvégzett éves gyakoriságú karbantartás mellett a meghibásodás veszélye igen alacsony.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1595519707449{margin-top: 5px !important;}”][vc_separator color=”custom” border_width=”2″ css_animation=”fadeInLeft” accent_color=”#007f1e” css=”.vc_custom_1595514886823{margin-top: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1595518078194{margin-top: 10px !important;}”][vc_column css_animation=”fadeInRight”][vc_column_text]

KAZÁNOK TÍPUSAI

A gázkazánokat az égéstér kialakítása (nyílt vagy zárt égésű), illetve az égéstermék elvezetése szerint különböztetjük meg. Egy elavult nyílt égésterű gázkazánhoz képest egy modern nyílt égésterű cirkó hatásfoka 5-15 %−kal magasabb. Egy kondenzációs készülék ettől 15-20%−kal magasabb hatásfokú.

ÚJ SZABÁLYOZÁS 2015. SZEPTEMBER 26-TÓL

Az Európai Únió érvénybe lépett ErP energetikai irányelvének értelmében 2015. szeptebember 26-tól a kazánok forgalomba helyezésére korlátozásokat vezettek be. A hagyományos elvű kazánok közül jelenleg csak kombi készülékek kerülhetnek forgalomba, és csakis közös társasházi gyűjtőkémény esetén. Ettől eltérő feladatokra a kondenzációs kazánok beépítése lehetséges.

Átláthatóbb energia felhasználásról: hatékonysági címke a fűtési rendszerekhez

A fűtéstechnika új – hatékonysági címkével történő – osztályozása az Európai Únió (EU) irányelveire és előírásaira alapul. Ez azt jelenti, hogy az osztályozás egész Európában egységesen szabályozott, annak számítása az EU-küldöttség által meghatározott módszerek alapján történik. Ez Önnek összehasonlítási alapot – és azon keresztül segítséget – nyújt a fűtési rendszerének felújításakor vagy beszerzésekor.

Minden egy kézből: összehangolt fűtési rendszerek a magasabb hatásfokért

Habár az energiahatékonysági címke a tájékozódásban nagymértékben segít, mégis, a megfelelő fűtési rendszer kiválasztásánál ne csak a címkék adataira hagyatkozzunk. A fűtési rendszerek összetettek: a hatékonyság nem csak a rendszerelemektől függ. Az egyes komponensek tökéletes összehangoltsága jelentősen befolyásolja a végeredményt.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1595519699922{margin-top: 5px !important;}”][vc_separator color=”custom” border_width=”2″ css_animation=”fadeInLeft” accent_color=”#007f1e” css=”.vc_custom_1595514886823{margin-top: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1595518078194{margin-top: 10px !important;}”][vc_column][vc_column_text]

RENDSZER KARBANTARTÁSA

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1595518078194{margin-top: 10px !important;}”][vc_column css_animation=”fadeInRight” width=”1/2″][vc_column_text]

A gázkazánokat évente egyszer érdemes ellenőriztetni, karbantartani. A rendszeres teljes körű felülvizsgálat segítségével nagy mértékben csökkenthető a készülék gázfelhasználása, így a számla is jóval alacsonyabb lesz. A karbantartás kiterjed az égőtálca tisztítására, ami a megfelelő lángkép kialakításához szükséges. Az égéstermék lerakódása vagy az egyéb szennyeződések miatt fontos kitisztíttatni a kazánt vagy a tűzteret. A megfelelően tiszta berendezés hőfelvevő képessége növekszik, így a fogyasztás is kevesebb lesz. Ne feledkezzünk meg a vezérlő felülvizsgálatáról sem, hiszen a helyes működéshez elengedhetetlen a két berendezés közötti összhang. Végül a személyes biztonság érdekében le kell ellenőrizni a készülék gáztömörségét is.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”1189″ img_size=”medium” alignment=”center” style=”vc_box_shadow_circle_2″ css_animation=”fadeInLeft” css=”.vc_custom_1595519732033{margin-top: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1595519699922{margin-top: 5px !important;}”][vc_separator color=”custom” border_width=”2″ css_animation=”fadeInLeft” accent_color=”#007f1e” css=”.vc_custom_1595514886823{margin-top: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1595518078194{margin-top: 10px !important;}”][vc_column css_animation=”fadeInRight”][vc_column_text]

AZ ENGEDÉLYEZTETÉS

Abban az esetben, ha cserélni szeretnénk a lakásban található gázkazánt, ahhoz egy engedélyezési folyamatot kell végigjárni. Ilyenkor leginkább kétféle esetet lehet megkülönböztetni, amiknél részben máshogy kell eljárni.

Az egyik az egyszerűsített gázkészülékek cseréje. Ilyenkor kitétel, hogy az új berendezés nem lehet nagyobb teljesítményű, mint a cserélni kívánt kazán, továbbá a rendszer további részeiben és a vezetékekben nem történik semmilyen módosítás. A csere végrehajtásához mestervizsgával rendelkező, a gázszolgáltató által elfogadott szakembert kell hívni, és az ő feladata lesz az új készülék bejelentése. Ezenkívül a szolgáltató nevében ellenőrzi még a biztonsági és a műszaki előírásokat is. A kémény ellenőrzését pedig a kéményseprőipari szolgáltató végzi el.

Abban az esetben azonban, ha a már meglévő kazán teljesítményét szeretnénk bővíteni vagy egyéb változásokra lenne szükség, akkor azt először épületgépész tervezővel kell egyeztetni. Ilyenkor egy konkrét terv készül, amelyet engedélyeztetni kell a gázszolgáltatóval. Ha megkaptuk az engedélyt, akkor kezdhet neki a munkának a fentebb említett képesítésekkel rendelkező szerelő.

A kisebb családi házak vagy lakások esetében a gázcirkó megfelelő megoldás lehet, hiszen a kiépítési költsége teljesen átlagos a többi fűtési rendszerhez képest, viszont hosszú távon a gázszámla tekintetében megtérülő befektetés. A vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy nem okoz majd nekünk különösebb gondot a melegvíz lassabb érkezése. Ezenkívül tartsuk szem előtt, hogy a nyílt égésű cirkók ideje lejárt, köszönhetően a jól szigetelő nyílászáróknak és a rossz állapotban lévő kéményeknek, ezért a legjobb megoldást a biztonságos zárt égésű berendezések biztosítják.

[/vc_column_text][vc_column_text]TÁJÉKOZÓDJON A GÁZRENDSZER TERVEZÉSÉRŐL, ENGEDÉLYEZTETÉSÉRŐL  [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1595519699922{margin-top: 5px !important;}”][vc_separator color=”custom” border_width=”2″ css_animation=”fadeInLeft” accent_color=”#007f1e” css=”.vc_custom_1595514886823{margin-top: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1595518078194{margin-top: 10px !important;}”][vc_column css_animation=”fadeInRight”][vc_column_text]

KÉRJEN AJÁNLATOT

Gázszerelési munkálatokat kizárólag a gázszolgáltató által engedélyezett tervek alapján lehet végezni Magyarországon. Gáztervet csak a Magyar Mérnöki Kamaránál bejegyzett szakági mérnök készíthet.

Tervköteles tevékenységnek minősül egy új gáz-fogyasztói rendszer létesítése vagy a meglévő rendszer módosítása. Ilyen munka például a kazáncsere abban az esetben, ha nyílt égésterű készülékről zárt égésterű készülékre váltunk.

Kollégáink szívesen segítenek.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css_animation=”fadeInRight” css=”.vc_custom_1595520365523{margin-top: 5px !important;}”]

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

[/vc_column][/vc_row]

2015 Fterv Épületgépészet Kft. © Minden jog fenntartva!