• F-TERV ÉPÜLEGÉPÉSZET KFT.

  Debrecen

 • Tel.: +36302186977

 • E-Mail

  ftervkft@gmail.com

 • F-TERV ÉPÜLEGÉPÉSZET KFT.

  Debrecen

 • Tel.: +36302186977

 • E-Mail

  ftervkft@gmail.com

ENERGETIKAI MÉRETEZÉS, TANÚSÍTÁS

Az energetikai méretezés, tanúsítvány egy mérnöki szakvélemény, amely az ingatlan energiahatékonyságáról ad hiteles tájékoztatást, rendeletben meghatározott tartalommal. A munka végeredménye egy energetikai besorolás.

Az energetikai tanúsítvány kötelező pályázaton, eladás, bérbeadás, használatbavételi engedély esetén, ugyanakkor nem kötelező bizonyos kivételes esetekben.

#HASZNOS TIPP:  MIKOR KELL ÉS MIKOR NEM KELL AZ ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY? NÉZZE MEG ITT    

Ha állami, vagy uniós támogatású energetikai korszerűsítési pályázaton vesz részt, mellékletként be kell adnia energetikai tanúsítványokat, az épület jelenlegi, köztes- és tervezett állapotára vonatkozóan, tehát összesen kettő, vagy három darabot (nem minden esetben kell a köztes tanúsítás).

TUDJON MEG MINDENT AZ ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNYRÓL

Ahogy a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet fogalmaz: az energetikai tanúsítvány egy „igazoló okirat, amely az épületnek vagy önálló rendeltetési egységnek a külön jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét tartalmazza.” Az ingatlan energetikai minőségét hivatott mutatni.

MIÉRT?

Az EU országai a teljes energiafelhasználásuk közel felét az építmények üzemeltetésére fordítják. Környezetvédelmi célok miatt az EU kiadta az épületek fokozott energiahatékonysági színvonalát előíró 2002/91 EK direktíváját, amelyben előírja a tagországoknak, hogy hozzák létre mindazokat az egyedi jogszabályokat, amelyekkel az irányelvben definiált követelmények érvényesíthetőek.

CSAK FELMÉRÉSSEL

Az energetikai tanúsítványt csak helyszíni felmérés alapján lehet kiállítani a jogszabályok szerint. A szemle során felmérjük az épületgépészeti rendszereket, és azonosítjuk a fontosabb épületszerkezeteket is. Minden egyéb energetikai tanúsítás, amit nem helyszíni felmérés után készítenek az törvény ellenes, így a kapott dokumentáció nem érvényes.

TÍZ ÉVIG ÉRVÉNYES

A tanúsítvány a kiállítástól számítva 10 évig érvényes. Ezen időtartamon belül csak akkor veszti érvényét, ha műszaki jellegű átalakítást végeznek az érintett épületen. Ilyen lehet bármilyen átalakítás, például homlokzati hőszigetelés, ablak-, ajtó-, kazán-, hőszivattyú csere.

2021-TŐL ÉRVÉNYES VÁLTOZÁSOK AZ ENERGETIKAI TANÚSÍTÁS SORÁN

Ha új épületet épít, vagy esetleg bővít és jelentős felújítást eszközöl számos jogszabályi előírást kell betartania. Tudjon meg többet az új épületek energiahatékonyságára vonatkozó előírásokkal, megtudhatja, milyen hőszigetelést, milyen épületgépészeti berendezéseket, milyen energiahordozókat használhat.

Azoknak az épületeknek, amelyek 2021-ben szereznek használatbavételi engedélyt, kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű  épületek energiahatékonysági előírásait.

A követelménynek történő megfelelést igazolni kell. Így az ingatlanra készült energetikai tanúsítványban elért legalább BB minősítés “hoznia” kell az épületnek. Az új épület az előírtnál magasabb energiahatékonyságú is lehet természetesen, így BB-nél jobb energiaosztályba is tartozhat, rosszabba azonban továbbra sem.  Az energetikai tanúsítvány megléte az építtető/tulajdonos feladata, így a használatbavétel tudomásulvételének kérelmezésével egyidejűleg, meg kell lennie.

#HASZNOS TIPP:  MI IS AZ A KÖZEL NULLA ENERGIAIGÉNY    

Minden új építésű épületnek el kell érnie legalább a BB energiaosztályt. Ennek az energetikai minősítésnek a hivatalos megnevezése a “Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő”. Ahogy a név mutatja, a BB osztályt teljesítő épületek megfelelnek a jogszabályban megfogalmazott követelménynek. Természetesen ettől jobb besorolás is elérhető, az AA++, AA+, AA kategóriák is megfelelnek a rendeletnek.

Az előírás új épületek építése mellett meglévő ingatlanok jelentős felújítása/bővítése esetén is kötelező érvényű.

#HASZNOS TIPP:  NÉZZE MEG MIT KELL TUDNI A JELENTŐS  

AZ ÚJ ÉPÜLETEK ÖSSZESÍTETT ENERGETIKAI JELLEMZŐJE MAXIMÁLISAN 100 (kWh/m²a) LEHET

Az új épületek teljes energiafogyasztását is maximalizálja a közel nulla energiaigény követelményszintje. Ennek kiszámítását csak a gépész tervező vagy a bevont energetikus tudja elvégezni szakszerűen. Az összesített energetikai jellemző (jele Ep) egy mérnöki szakkifejezés, amely az épület egy négyzetméter alapterületére jutó, egy évi energiafogyasztását mutatja meg. Ez az érték számításba veszi az épületgépészeti berendezések hatásfokát, a szabályzást, a felhasznált energiahordozókat. Megengedett értéke maximum 100 (kWh/m²a) [Kilowattóra-per-négyzetméter-év] lehet, minél kisebb ez a szám, annál gazdaságosabb az építmény. Ha az épület összesített energetikai jellemzője 100-nál több, az épület nem érheti el a BB minősítést, így a közel nulla energiaigény követelményszintjét sem teljesíti. Új épületeket csak úgy lehet tervezni és kivitelezni, hogy a fenti érték teljesüljön.

# RÉSZLETESEBBEN OLVASHAT ERRŐL A 7/2006. (V. 24.) TNM RENDELETBEN  

HATÁROLÓSZERKEZETEK, HŐSZIGETELÉS

Az építésügyi szabályok meghatározzák, hogy minimálisan milyen hőszigetelő képességgel kell rendelkeznie az újonnan beépítésre kerülő építőanyagoknak / épületszerkezeteknek. A rendelet nem magát a hőszigetelés vastagságát határozza meg, hanem a hőátbocsájtási tényezőket szerkezettípusonként.

A rendelet nem csak az egyes épületszerkezetekre, hanem az új épület egészére vonatkozóan is megfogalmaznak energiahatékonysági elvárásokat, a fajlagos hőveszteségtényező (jele: q) követelményértékének formájában. A lényeg, hogy az épület egészére mennyi hőveszteség jut egy légköbméter épülettérfogat arányában. A számértéket a tanúsítás során egy bonyolult képlettel számoljuk ki, figyelembe véve a fűtött légtérfogatot, a lehűlő felületek jellemzőit és az épület tájolását (benapozottságát) is. Általános tapasztalat, hogy ha a szerkezetek megfelelnek az előírásoknak, akkor a fajlagos hőveszteségtényező is megfelel.

PRIMERENERGIA, 25% KÖTELEZŐEN MEGÚJULÓ FORRÁSBÓL

A közel nulla energiaigény követelménye figyelembe veszi az épületben felhasznált energiahordozókat, például azt, hogy gázzal, tűzifával, árammal vagy épp távhővel fűtünk. A közel nulla energiaigény követelményének eléréséhez az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni. Ha megújuló energiaforrásból származó energia nincs felhasználva az ingatlanban, a követelményszint nem teljesül, a BB minősítés nem adható. A következő megújuló energiahordozó vehetők figyelembe: tűzifa, biomassza, biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia, a biogázok energiája, fapellet, agripellet; nap-, szél-, vízenergia, geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia; illetve a távhő is bizonyos speciális esetekben. Komoly szakértelmet kíván ennek méretezése, ezért mindenképpen keresse fel irodánkat.

Ha AA, vagy annál jobb minősítést szeretne elérni, a fűtési (és hűtési) rendszert helyiségenkénti szabályzóval kell ellátni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden egyes helyiségbe egy fali termosztátot/érzékelőt kell elhelyezni. Az AA osztályú épületekben a fűtési és hűtési rendszereknek minden helyiséghez, illetve a funkciójukban összeegyeztethető helyiségek zónáihoz saját szabályozó kör van kialakítva. A hőtermelő berendezést időjárásfüggő/követő szabályzásra kell beállítani.

TIPPEK

 • keressen gépészmérnököt és kérje ki véleményét
 • tervezési szakaszában készíttessen energetikai kalkulációt
 • kivitelezést a betervezett anyagokkal és vastagságokkal végezzék el
 • alkalmazzon korszerű épületszerkezeteket
 • gépészetnél használjon megújuló energiát

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha tervezne, pályázna, eladna, építene keresse fel kollegáinkat és állnak rendelkezésére tanúsításban és méretezésben is.

[contact-form-7 404 "Nem található"]
2019 Fterv Épületgépészet Kft. © Minden jog fenntartva!