• F-TERV ÉPÜLEGÉPÉSZET KFT.

  Debrecen

 • Tel.: +36302186977

 • E-Mail

  ftervkft@gmail.com

 • F-TERV ÉPÜLEGÉPÉSZET KFT.

  Debrecen

 • Tel.: +36302186977

 • E-Mail

  ftervkft@gmail.com

A KÖZEL NULLA ENERGIAIGÉNYRŐL

2021.01.01-TŐL ÉRVÉNYES

Öntsünk tiszta vizet a pohárba, rengeteg helyről lehet hallani (rosszul), hogy kemény szigorítások várhatóak az új építésű házak/lakások terén energetikai szempontból.

Röviden összefoglalva a lényeg:

 • a külső határoló szerkezetekre vonatkozó előírások nem változnak, maradnak a 2018-ban hatályba lépett hőátbocsátási követelmények
 • az összesített energetikai mutató lakóépületeknél 110-ről 100-ra szigorodik
  • ha az épület hőtároló tömeg szempontból nehéznek (>400 kg/m2) minősül, ez könnyen teljesíthető
  • ha az épület hőtároló tömeg szempontból könnyűnek (<400 kg/m2) minősül, szigorúan megújuló energiát kell beépíteni, hogy megfeleljen
 • a közel nulla energiaigény minimum 25% megújuló részarányt jelent csupán gépészetben
  • ha valaki hőszivattyús fűtést épít ki, bőven túlteljesíti a követelményeket, tehát emiatt másra nincs szükség
  • gázkazános fűtés mellé nem elég egy kandalló/kályha, még ha a 25% teljesül is, de az összesített energetikai mutató nem minden esetben
  • elektromos fűtés esetén sem elegendő a kandalló/kályha, ha teljesíti is a megújuló részarány minimumát, összesített energetikai mutató “kiabálni fog”, hogy nem jó, emiatt napelem is kelleni fog
  • napelemmel minden esetben teljesíthető a követelmény, de a napelem teljesítménye a fűtési- és HMV rendszer függvényében változik
  • központi hővisszanyerős lakásszellőztető mellé kandalló/kályha szükséges, hogy mind a két szigorításnak megfeleljünk

BESOROLÁSI KATEGÓRIÁK ÉS A KÖZEL NULLA ENERGIAIGÉNY

Jelenleg 12-féle energetikai besorolást használnak az ingatlanok minősítésére. A közel nulla energiaigény követelményét a legjobb négy kategória teljesíti: AA++, AA+, AA, BB. Amikor új épületet tervezünk, bármelyik kategóriát megcélozhatjuk a költségkeretünknek megfelelően, az építésügyi szabályozásnak mindegyik megfelel. Gépészeti tervezés során pontos adatokat fog kapni arról, hogy milyen besorolású lesz az épülete.

# A HŐVESZTESÉG/HŐSZÜKSÉGLET SZÁMÍTÁSRÓL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT  

FONTOS SZABÁLYOK AZ ÚJ ÉPÜLETEKRE

7/2006 TNM rendelet írja elő műszaki feltételeket, amelyet a közel nulla energiaigény keretében teljesíteni kell. A rendelet számos műszaki paramétert megad, az alábbi három kategóriában.

 • Épületszerkezetekre vonatkozó szabályok: a határoló- és nyílászáró szerkezetek hőátbocsátási tényezőire vonatkozó követelmények.
 • Az egész épületre vonatkozó szabályok: a fajlagos hőveszteség tényező követelményértékei.
 • Az épületgépészetre, energiahordozókra vonatkozó szabályok: összesített energetikai jellemző követelményértékei.
ÉPÜLETSZERKEZETEK

Az építésügyi szabályok meghatározzák, hogy minimálisan milyen hőszigetelő képességgel kell rendelkeznie az újonnan beépítésre kerülő építőanyagoknak / épületszerkezeteknek. Mérnöki fogalommal élve előírják a hőátbocsájtási tényezőket. Az építésügyi előírások nem magát a hőszigetelés vastagságát határozzák meg, hanem a szerkezet minimálisan elérendő teljes hőszigetelő képességét, szakmai néven az U értékét. Ez azért van így, mert rengeteg féle hőszigetelő anyag van. Egy magasabb minőségű termékkel kisebb vastagság mellett is ugyanolyan energiatakarékos szerkezet építhető.

AZ ÉPÜLET KIALAKÍTÁSA

Az építésügyi szabályok nem csak az egyes épületszerkezetekre, hanem az épület egészére vonatkozóan is megfogalmaznak energiahatékonysági elvárásokat, a fajlagos hőveszteségtényező követelményértékének formájában. Ennek a fogalomnak a megértéséhez komolyabb műszaki alapképzettségre van szükség, ezért is fontos, hogy igénybe vegyen szakembert. A tényező az épület egészét vizsgálja meg, az alapján, hogy egy légköbméter épülettérfogatra mennyi hőveszteség jut. A számértéket az energetikai tanúsítás során egy képlettel számolható, figyelembe véve a fűtött légtérfogatot, a lehűlő felületek jellemzőit, és az épület tájolását (benapozottságát) is.

ENERGIAIGÉNY, ÉPÜLETGÉPÉSZET

Az épület teljes energiafogyasztását is maximalizálja a közel nulla energiaigény követelményszintje. Az összesített energetikai jellemző  az épület egy négyzetméter alapterületére jutó éves energiafogyasztását mutatja meg. Ez az érték számításba veszi az épületgépészeti berendezések hatásfokát, a szabályzást, a felhasznált energiahordozókat. Megengedett számértéke legfeljebb 100 KWh/m²a [Kilowattóra-per-négyzetméter-év] lehet. Ha az épület összesített energetikai jellemzője 100-nál több, az épület nem érheti el a BB minősítést, így a közel nulla energiaigény követelményszintjét nem teljesíti. Új épületeket csak úgy lehet tervezni és kivitelezni, hogy a fenti szám teljesüljön.

ENERGIAHORDOZÓK, 25% MEGÚJULÓ ENERGIA

A közel nulla energiaigény követelménye figyelembe veszi az épületben felhasznált energiahordozókat is, például azt, hogy gázzal, tűzifával vagy épp távhővel fűtünk. A közel nulla energiaigény követelményének eléréséhez az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni. Ha megújuló energiaforrásból származó energia nincs felhasználva az ingatlanban, a követelményszint nem teljesül, és a BB minősítés nem adható ki. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha nincs meg az előírt 25%-os megújuló energia részarány, akkor az egyel gyengébb, CC kategóriába sorolódik az ingatlan, még akkor is, ha a többi mutatószám alapján ettől jobbat érdemelne, így az épület nem kaphat használatbavételi engedélyt. A következő megújuló energiahordozó vehetők figyelembe: tűzifa, biomassza, biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia, a biogázok energiája, fapellet, agripellet; nap-, szél-, vízenergia, geotermális, geotermikus, napenergia; illetve a távhő is.

ÍRJON NEKÜNK

Ha kérdése van az energetikai besorolásokat illetően, vagy tanácstalan az épülő háza gépészetét illetően, hogy megfelel-e az új irányelveknek, keressen meg bennünket.

[contact-form-7 404 "Nem található"]
2019 Fterv Épületgépészet Kft. © Minden jog fenntartva!