Written by ftervadmin on szeptember 24, 2019 in Cikkek

Év eleji cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy Magyarországon évente több mint tízezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség következtében. Egy újabb tanulmány született arról, hogy a lakosság 53%-ban tüzel szeméttel. Elkeserítő az adat, hiszen nem csak a környezetünket szennyezzük, hanem saját magunkat károsítjuk ezen fura szokásunk miatt.

A magyar lakosság harmada éget hulladékot. Ezt mutatta ki az az országos reprezentatív közvélemény-kutatás, amelyet a Kantar Hoffmann piackutató cég készített a Levegő Munkacsoport és a Magyar Szegénységellenes Hálózat részére.

Jöjjenek rögtön a számok: A legtöbben kerti hulladékot égetnek (az összes megkérdezett 22%-a), háztartási szemetet 13 %-uk, kezelt fát 6%-uk, rongyot, ruhaneműt, lábbelit szintén 6%-uk. Műanyagot (a háztartási hulladékon túlmenően) 3%, gumit 1%-kuk szokott égetni. Sokan nyílt téren is égetnek háztartási hulladékot (10%), kezelt fát (4%), ruhaneműt és lábbelit (3%), valamint műanyagot és gumit (2-2 %).

Látva a számokat, még mindig nagyon sok mérgező anyag jut a levegőbe. Hiszen rengeteg gumit, műanyagot, festékes fát, ruhát, cipőt égetünk el, amelyekről köztudott, hogy súlyosan károsítják az egészségünket, nem beszélve a környezetünkről.

A megkérdezettek egyharmada tapasztalta az elmúlt egy évben, hogy lakókörnyezetében mások hulladékot égettek. A kisebb városok, falvakra  nézve, biztosan árnyaltabb szám jönne ki.

A válaszadók 54 %-a az ismerethiányt, a felelőtlenséget és a szegénységet együtt tekinti a szabálytalan lakossági hulladékégetés fő okának. 30 %-uk elsősorban az ismerethiányt és a felelőtlenséget okolja, 15 %-uk pedig főként a szegénységre vezeti vissza.

Az, hogy a túlsúlyban van az ismerethiány, szegénység kinek a hibája, vagy minek a következménye egy külön cikket érdemelne.

Sajnos, nagyon kevesen jelzik a hatóságnak, ha hulladékégetést tapasztalnak: mindössze 7 %-uk tett valaha bejelentést. Háromszor ennyien voltak viszont, akik saját maguk szóltak a hulladékégetőknek, hogy azok szabálytalanságot követnek el. A bejelentést tevők arról számoltak be, hogy az esetek túlnyomó többségében történt intézkedés a bejelentés nyomán, de az égetés nem szűnt meg.

Biztosan visszaszorító erő lehetne az a légszenynezésre, ha az illegáslis és környezett szennyező égetésekenk szigorúbb, sőt egyáltalán lenne bármilyen következménye.

A megkérdezettek közel 70 %-a egyetért azzal, hogy ha valaki mások egészségére káros módon fűt, éget, akkor a hatóságnak szigorúan fel kell lépnie ez ellen. Ennél is valamivel többen állították, hogy az égetésre vonatkozó jogszabályokat mindenkinek maradéktalanul be kell tartania. Mindkét esetben a válaszadók mindössze 2 %-a mondta, hogy ezekkel az állításokkal egyáltalán nem ért egyet.

A közvélemény-kutatás megerősíti a környezeti tanácsadó irodánkhoz érkező sok panasz alapján kialakult képet, hogy a jogsértő lakossági hulladékégetés országszerte súlyos probléma, és a kormánynak haladéktalan intézkedéseket kell hoznia a visszaszorítására mindannyiunk egészsége érdekében. A felmérésből az is kiderül, hogy a lakosság túlnyomó többsége támogatná ezeket az intézkedéseket mondta Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője.

A kutatás eredményeiből arra következtethetünk, hogy elsősorban a lakosság felvilágosítására és szigorúbb hatósági fellépésre van szükség, ami viszonylag kisebb összegből megoldható. Ugyanakkor senkit nem hagyhatunk olyan élethelyzetben, hogy arról kelljen döntenie: ételt vesz vagy fűt, ezért elengedhetetlennek tartjuk, hogy a rászorulókat az állam fűtési támogatásban részesítse jelentette ki Jász Krisztina, a Magyar Szegénységellenes Hálózat kuratóriumi tagja.

A közvélemény-kutatásról szóló jelentés itt, a részletes táblázat itt található.

A két civil szervezet megküldi a kormánynak is a közvélemény-kutatás eredményeit, és ismételten felhívja a figyelmét javaslataira, amelyek megvalósításával felszámolható a lakossági hulladékégetés.

Összeségében ellehet mondani, hogy a légszennyezettség az egyik, ha nem a legfontosabb környezetvédelmi probléma a világban. Számus kutatás, tanulmány, cikk mutatja azt, hogy mennyire drasztikus a helyzet. Nem kell sokat várni, hogy szembe jöjjön velünk egy hír a sajtóba, médiába az éppen aktuális légszennyezetségi problémákról. Legfrisebb hír, hogy Földcsuszamlásokat is okoz a légszennyezés!

Az index.hu mai cikke, foglalkozik azzal, hogy a légszennyezés akkora problémát jelent Kínában, hogy áttételesen még tragikus földcsuszamlások is bekövetkezhetnek miatta.

A kormányon túl ki tehetne még azért, hogy csökkentsük a szennyezettséget a környezetünkben, természetesen saját magunk emberek. De hát addig, míg azt látjuk, tapasztaljuk, hogy a saját háztartási szemetét nem a kukába, hanem az útmellé, folyóba, erdőbe dobja, ássa el.

Ugyan miért várnánk el, hogy ne a szemetet égessük el?